Vachtbehandelingen:


Wassen en föhnen

Alle honden, behalve de honden waarvan de vacht geplukt wordt, worden gewassen met een hondenshampoo en daarna droog geföhnd.

Scheren

Het inkorten van de vacht door middel van een tondeuse. Er kan in verschillende lengtes geschoren worden. Voor scheren op lengtes vanaf 6 mm., dient de vacht in zijn geheel goed uitgeborsteld en klitvrij te zijn. De kortere lengtes worden het meest toegepast op honden die een dusdanig verklitte vacht hebben dat er geen andere optie is.

Knippen

Het inkorten en modelleren van de vacht door middel van een schaar. Dit wordt toegepast bij bijv. Poedels.

Plukken

Bij het plukken worden de loszittende dekharen verwijderd met de vingers of een trimmes. De hond dient goed “plukrijp” te zijn om de huid – en daarmee de hond – zo min mogelijk te irriteren ( ruiperiode). De haren worden met wortel en al verwijderd, dit gebeurt door het haar in de groeirichting plukje voor plukje weg te trekken.  Als deze vachten niet geplukt worden kunnen er huidirritaties ontstaan  want de haren laten niet vanzelf los. Plukken gebeurt bij ruwharige vachten, zoals een ruwharige teckel,  de meeste Terriërs, maar ook bijv. bij de Cocker Spaniel.

Inkorten (effileren)

Inkorten c.q. uitdunnen van de vacht met behulp van een effileerschaar. Dit is een schaar met een snijblad en een getand blad. De vacht kan worden geëffileerd om de volgende redenen:  voor het inkorten van de vacht, het reguleren en modelleren van overvloedig haar en de overgang van lang naar kort haar zo natuurlijk laten verlopen. Effileren wordt toegepast bij bijvoorbeeld Maltezers, Spaniels, Shih Tzu’s maar ook bij Golden Retrievers.

Verhaarbehandeling

U heeft een kortharige hond en u wordt gek van het verharen?  In de ruiperiode kunnen wij het verhaarproces versnellen.  Dit doen we door de hond eerst goed te wassen. Daarna blazen we met behulp van de waterblazer met kracht alle loszittende haren weg. Deze behandeling kan toegepast worden bij bijvoorbeeld de Labrador Retriever en een kortharige Jack Russelterriër.

Ontwollen

Honden met een ondervacht (onderwol) kunnen in de ruiperiode geholpen worden door ze te ontwollen, dit versnelt de rui.  Allereerst wordt met een waterblazer een deel van de loszittende haren uit de vacht ‘weggeblazen’.  Het ontwollen wordt vervolgens gedaan met een speciale ontwolborstel.  Deze behandeling wordt toegepast bij  bijvoorbeeld de Berner Sennenhond, Duitse Herder, Poolhonden, Schotse Collie, Newfoundlander en de Golden Retriever.

Zoveel haar kan er bij een ontwolbehandeling van de hond afkomen:

 

 

Wassen

Wie een hond heeft weet dat zij een voorkeur hebben voor zwemmen in vieze slootjes, rollen in vogel- of koeienpoep of andere stinkende gewoonten. Omdat uw hond hiervan erg vies gaat ruiken, maar ook omdat hierdoor ziekteverwekkers op de huid van uw hond terechtkomen is het nodig de hond een bad te geven. Om de beschermende vetlaag op de huid van de hond te behouden is het belangrijk dat u daarvoor een speciale hondenshampoo gebruikt, eventueel aangevuld met een conditioner.  Het is een fabeltje dat het wassen van een hond slecht is voor de vacht.  De vetlaag is binnen een aantal dagen weer volledig hersteld.



Opfrisbeurt:

Vindt u dat uw hondje nu net zo’n leuke vachtlengte heeft maar zijn de oogjes niet meer zichtbaar en de voetjes armoedig? Maak dan eens een afspraak voor een opfrisbeurt. De hond wordt gewassen, geföhnd, geborsteld, de voetjes mooi bijgeknipt, de haartjes voor de ogen worden netjes weggeknipt en alles wordt gefatsoeneerd. De nagels worden zonodig geknipt en de oren uitgeplukt.

In de herfst en winter:

Een veel gehoorde opmerking is dat mensen hun hond in de winter liever niet laten trimmen omdat hij het dan koud zou krijgen. Dit is echter een verkeerde opvatting. Een hond heeft eerder last van vocht dan van kou. Hoe langer de vacht, hoe lastiger deze droog te krijgen is. De hond blijft dus veel langer nat en wordt daardoor juist koud. Een ander nadeel van een lange natte vacht is dat er veel vuil in blijft hangen zoals zand en blaadjes. Deze zijn er vaak weer moeilijk uit te krijgen waardoor de vacht weer makkelijker klit. Om de voetjes beter te beschermen tegen sneeuw kunt u tussen de tenen wat vaseline smeren.  Het is ook handig om de haren tussen de tenen weg te laten halen. Dit voorkomt dat er sneeuw tussen de tenen samenklontert. Sneeuw tussen de tenen is natuurlijk erg koud en pijnlijk voor de hond waardoor hij niet lekker loopt. Als u de vacht van uw hond ondanks alles toch liever niet korter wilt, is het misschien handig om de hond een keer vaker te laten wassen. Juist in de winter is het goed om uw hond eens extra te laten verzorgen, want door een lange natte vacht of een vacht vol klitten kan uw hond zich niet warm houden. Een enkele keer moet een hond met veel klitten zo kort getrimd worden, dat hij wel tijdelijk een dekje op moet. Maar dat is altijd nog beter dan uw hond de hele winter door laten lopen met klitten in zijn vacht.

 

Hondentrimsalon Oudorp (Alkmaar)